A MOBILTELEFON TÖRTÉNETE

A a legelső hordozható rádiótelefon még AM-hullámokat használt 1938-ból és persze katonai célokra használták. Kifejlesztő: Signal Corps Mérnöki Laboratórium az USA hadseregének számára. (Fort Monmuth, New Jersey állam, USA). Gyakorlatilag ez tekinthető a legelső "walkie talkie" készüléknek, bár súlya 25 font (kb. 11 kg) volt és kb. 5 mérföld (kb. 8 km) hatótávolsága. Ezt a készüléket igen széles körben használták a II. világháborúban a katonák. Aztán a világháború miatt jött a hadsereg számára kifejlesztett Motorola készülék, az SCR-300-as rádióadó. Ez a készülék immáron 32-38 fontot nyomott és kb. 3 mérföldes sugárban volt használható.

Ez váltotta fel a régebbi SCR-194 és -195-ös típust. A II. világháborúban közel 50ezer készüléket használtak a szövetséges csapatok. A következő lépést megint a Motorola tette meg, amikor kifejlesztette a legelső kézi "walkie talkie"-t, az SCR-536-ost. Nagyjából 130 ezer darabot használtak fel a háború során. A technikai részletekre visszatérve a súly mindössze 5 font volt, ám a hatótávolsága is csupán 1 mérföld körül volt szárazföldön, illetve 3 mérföld a víz felett. Többen ezt a típust nevezik a 0. generációs hordozható rádiótelefonnak.

A háború végeztével a fejlesztők áttértek az üzleti megvalósításra. A Bell Telefontársaság kifejlesztette a legelső üzleti mobil telefonszolgáltatást, a "Mobil Telephon System"-et (MTS). Az eredeti modell elég súlyos volt: 80 font ! Ráadásul csupán az AT&T vonalain belül lehetett használni. A szolgáltatás nem volt olcsó, havi 30 $ (ez mostanság kb. 330 $-nak számít), ráadásul ott voltak a nem olcsó percdíjak is. A borsos ára miatt nem terjedt el igazán, de használták kamion-flotta irányítók és üzletemberek egyaránt.

Az Ericsson vezette be a világ legelső, automata mobiltelefon-rendszerét Svédországban. A készülék kb. 40 kg-ot nyomott és értelemszerűen "Mobil Telephone A"-nak nevezték (MTA). A készüléket eleve úgy tervezték, hogy autóba be tudják építeni. Csak pár száz előfizető volt, főleg magas jövedelmű ügyvédek és orvosok Stockholmban és Göteborgban. A felhasználóknak csupán számokat kellett beütniük a tárcsázáshoz az addigi manuális kontroll helyett. A rendszer a 160 MHz-es sávban működött, impulzusos jelátalakítást alkalmazott a bázisállomás és a célállomás között.

A Bell-féle telefon továbbfejlesztéséből született meg 1964-ben az elő-celluláris „"Fejlesztett Mobil Telefon Szolgáltatás" (Improved Mobil Telephone System = IMTS), amit elsősorban autótulajdonosoknak ajánlottak, ráadásul volt kihangosító gombjuk is. Ez a Motorola készülék "csak" 40 fontot nyomott, fele annyit, mint az elődje. 1973 Április 3-án, a Motorola mérnöke, Martin Cooper a New York-i utcán sétálva (NEM autóban!) bonyolította le a világ első igazi utcai mobilhívását. A hívott fél a rivális cég, a Bell Labs egyik vezetője, Joel S. Engels volt. Az első mondatok pedig a következők: "Joel, Itt Marty Cooper, egy celluláris telefonról hívlak, igazi, kézi mobiltelefonról". 

1981 az Ericsson bevezeti az első modern mobiltelefon-rendszert, a Nordic Mobile Telephony-t (NMT). Ezzel döntő szerepet játszott a GSM-rendszer 1991-es világszabadalommá válásában. Érdekes, hogy ez a rendszer már képes volt nemzetközi roamingra is.

1989-ben megalakul a Westel Rádiótelefon Kft., amely a legelső hazai mobiltelefon szolgáltatást nyújtotta a 0660-as előhívó segítségével még 450 MHz-en. Az alapító okiratot 1990. május 23-án írták alá, így a cég a Matáv 51%-os és a US West 49%-os tulajdona lett. A szolgáltatás kezdete 1990. okt. 15-e 3 bázisállomással és egy önálló digitális központtal. Az első hazai hívást Bod Péter Ákos akkori ipari és kereskedelmi miniszter kezdeményezte, aki a sajtó nyilvánossága előtt felhívta Dan Quayle-t, az USA alelnökét. A telefon eleinte igazi luxuscikknek számított, mivel a táskányi készülékért 140 ezer forintot kellett fizetni, a csatlakozási díj 75 ezer Ft volt, míg a legolcsóbb havidíj is 6 ezer Ft volt. A hívásért pedig nem csak a hívónak, hanem a hívottnak is fizetnie kellett. (Az átlagkereset: 10 ezer Ft volt!) A cég eleinte csak Budapesten szolgáltatott, de 1991-'92-ben sorra terjeszkedtek vidéken is viszonteladói hálózatot kiépítve. 1993-ra már az ország nagy részén használható voltak a Westel 0660-as telefonjai.

1993-at írunk, valószínűleg a világ legelső okostelefonja az IBM Simon volt, ami egyben volt mobiltelefon, személyhívó, fax, és PDA. Ez magában foglalt egy naptárt, címjegyzéket, számológépet, jegyzettömböt, e-mail klienst, pár egyszerűbb játékot, valamint egy érintőképernyőt QWERTY-billentyűzettel. Eredeti ára 899 $ volt, ami ma kb. 1300 $-t jelent. 1994-ben Piacra lép a két konkurrens szolgáltató, a Westel 900 GSM Mobil Távközlési Rt. (0630) és a Pannon GSM Rt. (0620). Bár az IBM Simon igen jó volt, de a Nokia 9000-es Communicator volt az első igazi sok mindenre alkalmas okostelefon 1997-ben. Ez volt a legelső telefon, amit bátran lehetett kicsi miniszámítógépnek nevezni, habár elég korlátozott volt az internet-hozzáférése. A telefon hosszában való kinyitásakor napvilágra került az LCD-képernyő és a teljes QWERTY-billentyűzet.

Minden idők egyik legsikeresebb telefonja volt a Nokia 3210-es a maga 160 millió eladott példányával. Ez volt az egyik legelső telefon, amely képes üzenetek továbbítására is alkalmas volt és a marketing-szempontok miatt főleg a fiatalokat célozták meg vele 1999-ben (sikerrel). 1999 év végén piacra lép a harmadik szolgáltató, a Vodafone (0670). Az így háromszereplőssé vált piacon erősen csökken a 0660-as Westel részesedése és a társaság 2002-ben már veszteségessé válik, majd az Informatikai és Hírközlési Minisztérium és a Matáv között született megállapodás miatt a Westel 0660-as koncessziós szerződése módosításával a szolgáltatás 2003. június 30-án megszűnt.

2007 -ben Steve Jobs bemutatja az Apple iPhone-ját, egy forradalmi újdonságnak számító érintőképernyővel. Sikere megrengette a mobilvilágot. Bár nem ez volt a legelső okostelefon, de ez volt az első olyan kezelőfelülettel rendelkező telefon, ami teljes 3G-s technológiát alkalmaz, bár az már 2001-től elérhető. Az iPhone nem csupán egy mobiltelefon, hanem egy tényleges zsebben hordható miniszámítógép, egy játékkonzol és egy multimédia-lejátszó eszköz. További előnyként azonnali hozzáférést biztosít az internethez: e-mail, Facebook, Twitter, Youtube és minden más szolgáltatással bárhol, ahol elérhető az internet. A többi cég igyekszik követni a készülékeivel divatot is diktáló Apple-t.

Az EU hatalmas lépésre szánta le magát, hiszen 2017 június 15-én megszűntek az EU-roaming díjak, így lényegesen olcsóbbá vált a telefonálás. Egyre népszerűbb a 4G, így vele együtt kezdenek elterjedni a komoly adatforgalmat is tartalmazó előfizetési csomagok is. Ezzel együtt egyre növekedtek a kijelzők és a belső tárhely méretei, de ezzel együtt csökkent a telefonok vastagsága és (némileg) az ára. Legnépszerűbb gyártók (hazánkban): Samsung, LG, Nokia, Huawei, Apple, HTC, Lenovo, Sony. A Windows Phone lakossági üzletága padlót fogott, a forgalmazása gyakorlatilag megszűnt. Ezzel együtt egyre elérhetőbbé váltak az okosórák és a velük együtt egyre jobban elérhető „okos” eszközök is.

Forrás: Tferi.hu

0
Az oldal a világ legkönnyebben használható weboldalkészítőjével, a Mozellóval készült.

 .